Algemene voorwaarden

Artikel 1. Definities

  1. In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder:
    1. Praktijk Postpartum: een eenmanszaak die zich richt op het bieden van counseling aan cliënten (en eventueel betrokkenen) bij somberheids-, angst- en stressklachten na een bevalling.
    2. Cliënt: de natuurlijke persoon die gebruik maakt van de diensten van Praktijk Postpartum en die Praktijk Postpartum opdracht geeft om deze diensten te leveren zoals beschreven in lid 4 van dit artikel.
    3. Cliëntrelatie: de juridische relatie tussen Praktijk Postpartum en de Cliënt in de breedste zin van het woord.
    4. Diensten: alle door Praktijk Postpartum aan de Cliënt geleverde diensten. Dit omvat onder andere advies en begeleiding met betrekking tot somberheids-, angst- en stressklachten na de bevalling, evenals andere werkzaamheden die door Praktijk Postpartum in het kader van een opdracht voor de Cliënt worden verricht.
    5. Website: de website van Praktijk Postpartum: www.praktijkpostpartum.nl.

Artikel 2. Toepasselijkheid van de Algemene Voorwaarden

  1. Deze Algemene voorwaarden gelden voor de relatie tussen de Cliënt en Praktijk Postpartum, waarbij Praktijk Postpartum haar Diensten aanbiedt.
  2. Door gebruik te maken van de Diensten van Praktijk Postpartum, accepteert de Cliënt deze Algemene voorwaarden.
  3. Afwijkingen van de Algemene voorwaarden zijn alleen geldig indien deze uitdrukkelijk en schriftelijk zijn overeengekomen met Praktijk Postpartum.
  4. De Algemene voorwaarden zijn eveneens van toepassing op aanvullende of gewijzigde opdrachten die door de Cliënt aan Praktijk Postpartum worden verstrekt.

Artikel 3. Relatie tussen Praktijk Postpartum en Cliënt

  1. Alle aanbiedingen en voorstellen van Praktijk Postpartum zijn vrijblijvend, ook wanneer een aanvaardingstermijn wordt vermeld.
  2. Cliënt kan contact opnemen met Praktijk Postpartum via telefoon of e-mail om gebruik te maken van een van de aangeboden Diensten. Praktijk Postpartum zal vervolgens met de Cliënt bespreken wat de werkwijze is, wat de verwachtingen zijn en wat de tarieven zijn.
  3. De relatie tussen Cliënt en Praktijk Postpartum komt tot stand op het moment dat de Cliënt de tarieven tijdens het intakegesprek accepteert.
  4. Indien er een intakegesprek wordt gepland, worden de kosten van het intakegesprek en eventuele reiskosten aan de Cliënt doorbelast.
  5. Indien de Cliënt opmerkingen of aantekeningen maakt over de gemaakte afspraken, maken deze geen deel uit van de overeenkomst, tenzij Praktijk Postpartum deze opmerkingen schriftelijk bevestigt.

Artikel 4. Uitvoering van de Relatie tussen Praktijk Postpartum en Cliënt

  1. Praktijk Postpartum zal zich inspannen de Diensten naar beste vermogen en inzicht te leveren, met inachtneming van de vereisten goed vakmanschap en zoveel mogelijk in lijn met de schriftelijk of telefonisch gemaakte afspraken.
  2. Indien de Cliënt zich in een urgente situatie bevindt waarin het noodzakelijk is om derden in te schakelen, heeft Praktijk Postpartum het recht om, zonder voorafgaande toestemming van de Cliënt, een bevoegde instantie of professional te benaderen.
  3. De Cliënt is verantwoordelijk voor het tijdig aanleveren van alle gegevens die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van de Diensten, zowel de gegevens die expliciet door Praktijk Postpartum worden opgevraagd als de informatie waarvan de Cliënt redelijkerwijs kan aannemen dat deze vereist is. Als de benodigde gegevens niet op tijd worden verstrekt, kan Praktijk Postpartum besluiten de uitvoering van de Diensten tijdelijk op te schorten.
  4. De Cliënt draagt er zorg voor dat Praktijk Postpartum haar Diensten tijdig en op de juiste wijze kan uitvoeren. Wanneer de Cliënt haar verplichtingen niet nakomt, is de Cliënt aansprakelijk voor de hieruit voortvloeiende schade.
  5. Indien er een termijn is afgesproken voor de uitvoering van de Diensten, geldt deze niet als een fatale termijn. Bij overschrijding van deze termijn dient de Cliënt Praktijk Postpartum schriftelijk in gebreke te stellen. Praktijk Postpartum krijgt dan een redelijke termijn om alsnog de afgesproken Diensten te leveren.

Artikel 5. Wijziging van de Relatie tussen Praktijk Postpartum en Cliënt

  1. Indien tijdens de uitvoering van de dienstverlening blijkt dat het noodzakelijk is de afspraken tussen Praktijk Postpartum en Cliënt te wijzigen of aan te vullen voor een juiste voortzetting van de relatie, zullen Praktijk Postpartum en Cliënt dit tijdig en in overleg met elkaar afstemmen.
  2. Als de relatie tussen Praktijk Postpartum en Cliënt wordt aangepast, inclusief aanvullingen, wordt dit beschouwd als een aanvullende opdracht. Voor deze aanvullende opdracht zal vooraf een aparte afspraak worden gemaakt over de vergoeding.
  3. Het niet onmiddellijk uitvoeren van de gewijzigde afspraken wordt niet beschouwd als een wanprestatie van Praktijk Postpartum.
  4. Wijzigingen in de oorspronkelijke afspraken tussen Praktijk Postpartum en Cliënt zijn pas geldig zodra beide partijen deze hebben aanvaard.

Artikel 6. Opschorting, ontbinding en tussentijdse opzegging van de Cliëntrelatie

  1. Praktijk Postpartum is bevoegd de nakoming van de verplichtingen op te schorten of de Cliëntrelatie te ontbinden, indien Cliënt de afspraak niet, niet volledig of niet tijdig nakomt, dan wel dat Praktijk Postpartum goede grond heeft te vrezen dat Cliënt in die verplichtingen zal tekortschieten.
  2. Praktijk Postpartum is bevoegd de Cliëntrelatie te ontbinden indien zich omstandigheden voordoen welke van dien aard zijn dat nakoming van de afspraken onmogelijk is of ongewijzigde instandhouding van de afspraken in redelijkheid niet kan worden gevergd.
  3. Indien tijdens de uitvoering van de gemaakte afspraken blijkt dat Praktijk Postpartum niet de gewenste kwaliteit kan leveren die haar gebruikelijk is, of indien blijkt dat de afspraken wegens zwaarwegende belangen niet voortgezet kunnen worden, zullen Praktijk Postpartum en Cliënt in overleg tot een oplossing proberen te komen/een passende regeling treffen.
  4. Indien Cliënt de gemaakte afspraken niet nakomt en dit leidt tot ontbinding van de overeenkomst, mag Praktijk Postpartum de relatie direct beëindigen zonder enige verplichting tot betaling van schadevergoeding. De cliënt is in dat geval echter wel verplicht om schadevergoeding of compensatie te betalen vanwege de wanprestatie.

Artikel 7. Annuleringsvoorwaarden

  1. Indien de Cliënt een afspraak tot maximaal 24 uur voor de geplande tijd annuleert, worden er geen extra kosten in rekening gebracht.
  2. Bij annulering binnen 24 uur voor de afspraak wordt een bedrag van 30 euro in rekening gebracht.
  3. In geval van een no-show, oftewel het niet verschijnen op de afspraak zonder annulering, wordt het volledige tarief in rekening gebracht.

Artikel 8. Kosten, Vergoeding en Betaling

  1. Alle genoemde bedragen in de gemaakte afspraken zijn in euro’s en exclusief BTW (tenzij anders aangegeven, in het kader van de Kleine Ondernemers Regeling). Daarnaast is Praktijk Postpartum gerechtigd om reiskosten in rekening te brengen.
  2. Praktijk Postpartum behoudt zich het recht voor om kennelijke vergissingen in de prijsopgave te corrigeren.
  3. Betaling moet binnen 14 dagen na ontvangst van de factuur via bankoverschrijving worden gedaan, in de valuta die op de factuur staat, tenzij anders afgesproken.
  4. De Cliënt is verplicht om onjuistheden in de vermelde of verstrekte betaalgegevens onmiddellijk aan Praktijk Postpartum door te geven.
  5. Praktijk Postpartum is te allen tijde gerechtigd om de tarieven aan te passen. Wijzigingen in de tarieven zullen altijd vooraf aan de Cliënt worden meegedeeld.
  6. Indien de Cliënt na drie betalingsherinneringen in gebreke blijft met de tijdige betaling van een factuur, is de Cliënt automatisch in verzuim, zonder dat hiervoor een verdere ingebrekestelling nodig is. In dat geval is de Cliënt de wettelijke rente verschuldigd. De rente wordt berekend over het openstaande bedrag vanaf het moment dat de Cliënt in verzuim is, tot het volledige bedrag is voldaan.
  7. Indien Praktijk Postpartum besluit een vordering wegens niet-betaling via juridische weg te incasseren, is de Cliënt naast de verschuldigde hoofdsom en rente (zoals genoemd in artikel 8.6) tevens verplicht alle redelijk gemaakte gerechtelijke en buitengerechtelijke kosten te vergoeden. De vergoeding voor buitengerechtelijke kosten wordt vastgesteld conform het geldende besluit met betrekking tot de vergoeding van incassokosten.

Artikel 9. Klachtenprocedure

  1. Mocht Cliënt niet tevreden zijn over de geleverde diensten, dan kan de Cliënt een klacht indienen bij Praktijk Postpartum. Dit kan per e-mail (contact@praktijkpostpartum.nl) en telefonisch, waarbij de Cliënt de mogelijkheid heeft om direct zijn of haar klacht aan te kaarten. In dat geval zal Praktijk Postpartum het probleem samen met de Cliënt proberen op te lossen. Indien nodig kan er een rustig moment worden afgesproken om de klacht uitgebreid te bespreken, zodat er voldoende tijd is om het probleem goed aan te pakken.
  2. Na ontvangst van de klacht zal Praktijk Postpartum deze binnen vijf werkdagen bevestigen en een eerste reactie geven. In deze reactie zal Praktijk Postpartum aangeven hoe de klacht verder wordt onderzocht en welke stappen er worden genomen om tot een oplossing te komen.
  3. Praktijk Postpartum streeft ernaar om klachten binnen 14 dagen na ontvangst op een bevredigende manier op te lossen. De Cliënt wordt op de hoogte gehouden van de voortgang en het resultaat van de afhandeling van de klacht.
  4. Alle klachten zullen vertrouwelijk worden behandeld. Praktijk Postpartum zorgt ervoor dat iedere klacht met respect en zorgvuldigheid wordt afgehandeld.

Artikel 10. Aansprakelijkheid

  1. Cliënt is verantwoordelijk voor het verstrekken van correcte, volledige en representatieve gegevens en informatie die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van de diensten door Praktijk Postpartum.
  2. Praktijk Postpartum is niet aansprakelijk voor schade die voortvloeit uit onjuist of onvoldoende advies, indien de Cliënt onjuiste, niet-representatieve of irrelevante gegevens heeft verstrekt.
  3. Cliënt blijft te allen tijde zelf verantwoordelijk voor de beslissingen die zij neemt op basis van de door Praktijk Postpartum verstrekte diensten en adviezen.
  4. Praktijk Postpartum is niet aansprakelijk voor het niet of niet tijdig nakomen van haar verplichtingen indien dit het gevolg is van overmacht, zoals beschreven in artikel 11.
  5. De Cliënt vrijwaart Praktijk Postpartum voor alle aanspraken van derden, van welke aard ook, die verband houden met de door Praktijk Postpartum geleverde diensten.
  6. Indien Praktijk Postpartum aansprakelijk wordt gesteld, is zij uitsluitend aansprakelijk voor directe schade die de Cliënt daadwerkelijk heeft geleden, die aantoonbaar het gevolg is van een tekortkoming van Praktijk Postpartum in de uitvoering van haar diensten. De aansprakelijkheid is beperkt tot het bedrag dat door de aansprakelijkheidsverzekering van Praktijk Postpartum wordt gedekt en uitgekeerd. Indien de verzekeraar geen uitkering doet, is de aansprakelijkheid beperkt tot het bedrag dat de Cliënt voor de betreffende dienst heeft betaald.
  7. De in dit artikel opgenomen beperking van aansprakelijkheid geldt niet in gevallen van opzet of bewuste roekeloosheid van de zijde van Praktijk Postpartum.
  8. Deze aansprakelijkheidsbepaling sluit geen aansprakelijkheid uit voor zover aansprakelijkheid op grond van dwingend recht niet kan worden beperkt of uitgesloten.

Artikel 11. Overmacht

  1. Onder overmacht wordt verstaan: alle externe omstandigheden die buiten de wil of toedoen van Praktijk Postpartum liggen, waardoor een tijdige, volledige of correcte nakoming van de verplichtingen uit de overeenkomst met de Cliënt niet mogelijk is.
  2. In geval van overmacht worden de verplichtingen van Praktijk Postpartum opgeschort zolang de overmachtssituatie aanhoudt.
  3. Indien de overmacht langer dan één maand duurt, hebben beide partijen het recht om de cliëntrelatie zonder tussenkomst van de rechter te beëindigen. In dat geval zal Praktijk Postpartum eventueel betaalde bedragen aan de cliënt terugbetalen, met aftrek van de kosten die Praktijk Postpartum heeft gemaakt in verband met de uitvoering van de overeenkomst.

Artikel 12. Intellectuele eigendom

  1. Bescherming van materialen: Alle materialen die door Praktijk Postpartum verstrekt worden, zoals hand-outs, werkboeken of andere materialen, zijn eigendom van Praktijk Postpartum en mogen niet zonder toestemming worden gekopieerd of gedeeld.  

Artikel 13. Privacy en Vertrouwelijkheid

  1. Beide partijen garanderen dat alle vertrouwelijke informatie die zij van de andere partij ontvangen, geheim blijft. Dit betreft alle gegevens waarvan een partij weet of redelijkerwijs behoort te begrijpen dat deze vertrouwelijk van aard zijn. Gegevens worden als vertrouwelijk beschouwd wanneer deze door een derde partij als zodanig zijn aangeduid. Praktijk Postpartum zal vertrouwelijke informatie uitsluitend gebruiken voor het doel waarvoor deze verstrekt is en zal deze informatie niet zonder toestemming van Cliënt delen, tenzij dit noodzakelijk is vanwege wettelijke verplichtingen of een rechterlijke uitspraak.
  2. Praktijk Postpartum is niet gebonden aan geheimhouding indien de verstrekking van vertrouwelijke gegevens aan een derde partij noodzakelijk is op grond van een wettelijke verplichting, een rechterlijke uitspraak, of indien dit vereist is voor de correcte uitvoering van de overeengekomen diensten. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij situaties van ernstig gevaar voor de cliënt of anderen.
  3. Praktijk Postpartum verwerkt persoonsgegevens in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). 

Artikel 14. Beperkingen van de dienst

  1. Counseling is geen vervanging voor medische of psychiatrische zorg. Praktijk Postpartum behandelt géén psychiatrische aandoeningen zoals een postpartum psychose. Cliënten met ernstige psychiatrische problemen zullen een arts of specialist moeten raadplegen. 
  2. Praktijk Postpartum doet haar uiterste best om Cliënten zo goed mogelijk te begeleiden. De vorm van hulpverlening die Praktijk Postpartum biedt is een laagdrempelige vorm van emotionele hulpverlening. Een garantie op resultaten is niet altijd te geven.  

Artikel 15. Identiteit van de onderneming

  1. Praktijk Postpartum is bij de KvK geregistreerd onder nummer 95725822 en draagt btw-identificatienummer NL003234772B26.
  2. Praktijk Postpartum is gevestigd aan de Bisschop Rythoviusweg 8, 5521CN te Eersel.
  3. Praktijk Postpartum is per e-mail te bereiken via contact@praktijkpostpartum.nl of middels de website praktijkpostpartum.nl. 

Artikel 16. Toepasselijk recht en bevoegde rechter

  1. Op de rechtsverhouding tussen Praktijk Postpartum en haar Cliënten is Nederlands recht van toepassing.
  2. Indien Praktijk Postpartum en Cliënt een geschil hebben voortvloeiend uit deze Overeenkomst, zijn zij gehouden eerst te trachten dit geschil in overleg op te lossen en als dit niet lukt, gebruik te maken van mediation. Een mediator zal in onderling overleg worden aangewezen. De kosten van de mediator zullen bij helfte door partijen worden gedragen.
  3. Indien overleg en/of mediation niet tot een oplossing van het geschil leidt, is de bevoegde rechterlijke instantie in het arrondissement waar Praktijk Postpartum gevestigd is, bij uitsluiting bevoegd van het geschil kennis te nemen.