Aandacht voor de partner

Praktijk Postpartum biedt ondersteuning aan partners en naasten om wederzijds begrip en steun te versterken. Als je je last hebt van mentale klachten na een bevalling, kunnen er veel vragen ontstaan, zowel bij jou als bij je partner, familie of vrienden. Vaak is dit een periode die je samen doormaakt, en het is belangrijk om elkaar daarin te begrijpen en te ondersteunen.

Het betrekken van je partner (of een andere naaste) in het counselingstraject kan de kans op herstel aanzienlijk vergroten. Wanneer je partner begrijpt wat je doormaakt en wat je behoeften zijn, kan diegene je beter ondersteunen op een manier die voor jullie beiden werkt. Dit kan zowel emotionele als praktische steun omvatten. Geduld, empathie en open communicatie zijn hierbij essentieel, omdat een postpartum depressie vaak gepaard gaat met gevoelens van verdriet, onzekerheid, isolement en soms wanhoop. Samen leren omgaan met deze uitdagingen kan niet alleen het herstelproces bevorderen, maar ook de band tussen jou en je partner versterken. Het vergroten van wederzijds begrip helpt om de last te delen, wat cruciaal is voor een gezonde en ondersteunende omgeving.

In sommige gevallen hebben de partner of naasten behoefte aan meer informatie over mentale klachten na een bevalling of willen zij hun eigen gevoelens en behoeften bespreekbaar maken. Ook zij kunnen worstelen met de situatie en behoefte hebben aan een luisterend oor of handvatten om met de situatie om te gaan. Bij Praktijk Postpartum kunnen zij terecht voor individuele counselinggesprekken of gesprekken samen met jou. Deze gesprekken zijn een waardevolle manier om wederzijds begrip te vergroten, de steun in de relatie te versterken en de focus te leggen op het welzijn van iedereen die betrokken is. Het helpt niet alleen om als gezin sterker uit deze periode te komen, maar ook om als individu aandacht te geven aan de eigen gevoelens en behoeften.

Partnercounseling is ook geschikt voor andere betekenisvolle ‘naasten’, zoals familieleden of goede vrienden.

Worstelt je partner met een postpartum depressie?

Je vindt hieronder een aantal tips die je kunt toepassen om er voor diegene te kunnen zijn.

  • Ondersteun diegene bij het zoeken naar professionele hulp. Het is belangrijk dat de persoon die de mentale klachten ervaart, zich vertrouwd voelt bij de professional.
  • Wees lief en mild voor jezelf. Jullie gaan door een lastige fase en verdienen het om goed voor jezelf te zorgen. Denk hierbij aan gezonde voeding, voldoende buitenlucht en (waar mogelijk) tijd voor jezelf.
  • Vraag om hulp. Er zijn veel manieren om meer ‘lucht’ te creëren. Vraag vrienden of familie om voor jullie te koken of te helpen in het huishouden.
  • Wees open over de situatie en bespreek het eventueel op je werk. Er bestaat in Nederland zorgverlof. Dit is een recht voor werknemers die zorgtaken hebben voor hun partner, kinderen of ouders.
  • Bied hoop. Iemand met een postpartum depressie zit middenin een proces en is bezig om de dag door te komen. Zodra de depressie voorbij is, ontstaat er weer ruimte om te genieten van de momenten met elkaar. Een postpartum depressie heeft een gunstige prognose, wat betekent dat de klachten vrijwel altijd voorbij gaan. Je mag deze hoopgevende boodschap altijd delen met degene die de depressie doormaakt.
  • Benoem de vooruitgang. Het herstel gaat met vallen en opstaan. Benoem de kleine winsten die jullie behalen en schrijf ze eventueel op.
  • Maak foto’s van jullie gezin en kindje in deze periode. Een postpartum depressie is zwaar en verandert het beeld van de realiteit. Alles lijkt somber en donker. Door foto’s te maken kan degene die de depressie ervaart, na het herstel, met een meer open blik terugkijken naar deze periode.

Bovenstaande tips zijn geformuleerd op basis van mijn eigen ervaring, en die van mijn partner. Op internet zijn meer sites te vinden met tips aan partners. Kijk vooral naar wat jou aanspreekt.

Aandacht voor de partner bij postpartum depressie